2958 M kontrolór potravín

Dĺžka štúdia: 4 roky

Spôsob ukončenia štúdia : Maturitná skúška - možnosť duálneho vzdelávania

Absolvent študijného odboru je kvalifikovaným odborníkom schopným samostatne získavať, spracovávať a aplikovať informácie v oblasti potravinárstva, kontroly surovín a potravín v prvovýrobe, vo všetkých stupňoch výroby, preprave a distribúcií, skladovaní a predaji potravinárskych komodít, v gastronomických zariadeniach a zariadeniach spoločného stravovania, ako aj v službách spojených s kontrolou potravín. Absolvent vie reagovať na trendy v oblasti legislatívy, ochrany a bezpečnosti surovín a potravín pre spotrebiteľa formou preventívnej, priebežnej a výstupnej kontroly potravinových produktov, ich skladovania, distribúcie, zabezpečenia v obchodnej sieti voči poškodeniu a znehodnoteniu ich kvality.

Uplatnenie absolventa:

-          na stredných stupňoch riadenia kontroly potravín,

-          na úrovni prevádzkovateľov potravinárskych podnikov,

-          na úsekoch kontroly vstupných surovín, kontroly výrobných procesov, kontroly procesov sanitácie, kontroly   osobnej a prevádzkovej hygieny, kontroly prevádzkových procesov súvisiacich s dodržiavaním teplotných režimov, obalových materiálov, označovania výrobkov, metrológie, kontroly prepravných obalov a dopravných prostriedkov,

-          na úrovni obchodných jednotiek a obchodných reťazcov pri kontrole hygieny prevádzok, kontroly dátumu spotreby a dátumu minimálnej trvanlivosti potravín, kontroly dodržiavania chladiarenského a mraziarenského reťazca, kontroly čerstvosti ovocia, zeleniny, pekárskych výrobkov, mäsa, mäsových výrobkov, lahôdkarských výrobkov, mlieka a mliečnych výrobkov, rýb a mraziarenských výrobkov, kontroly akciového tovaru a kontrolu predaja pultového tovaru,

-          v obchodných reťazcoch sa uplatňujú ako špecialisti manažéri podľa druhu potravín, resp. podľa  stavu potravín v akom sa predávajú,

-          v skladoch resp. centrálnych skladoch potravín pre kontrolu podmienok skladovania, hygieny, sanitácie, dodržiavania legislatívy, štandardov a noriem,

-          v úradnej kontrole potravín, v analytických laboratóriách štátnej a súkromnej sféry zameranej na kontrolu senzorických, fyzikálno-chemických a mikrobiologických ukazovateľov potravín, pri ich vyhodnocovaní a spracovaní výsledkov,

 

-          vo vzdelávacej, poradenskej a konzultačnej činnosti, najmä s uplatňovaním legislatívy, požiadaviek správnej výrobnej       a hygienickej praxe a ochrany spotrebiteľa.

 


Kalendár podujatí

Predchádzajúci mesiac Apríl 2025 Nasledujúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
  1 2 3 4 5 6
7
8

od 07.4.2025 do 11.4.2025

od 08.4.2025 do 22.4.2025

9

od 07.4.2025 do 11.4.2025

od 08.4.2025 do 22.4.2025

10

od 07.4.2025 do 11.4.2025

od 08.4.2025 do 22.4.2025

11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24 25 26 27
28 29 30