MLIEKO A MLIEČNE VÝROBKY - TO JE VÁM CELÁ VEDA

V rámci cvičení sme pracovali na odbornej práci s názvom Jodometrické stanovenie laktózy v mlieku a porovnanie laktózovej a bezlaktózovej výživy u športovca. Téma práce je veľmi zaujímavá a aktuálna. V dnešnej dobe sa veľa hovorí o laktózovej intolerancii, teda o neznášanlivosti mlieka a mliečnych výrobkov. Ide o najrozšírenejšiu potravinovú intoleranciu. Vzniká vtedy, keď organizmus nie je schopný stráviť laktózu – mliečny cukor. Na práci sme pracovali v niekoľkých krokoch. V prvom kroku sme pomocou jódu zisťovali koncentráciu laktózy vo vzorkách. Následne sme vykonali senzorickú analýzu, ktorá nám priblížila chute a vône jednotlivých mliečnych výrobkov. Výsledky práce nám potvrdili hypotézu, že bezlaktózové mlieko a výrobky majú naozaj veľmi nízky podiel laktózy a sú vhodné pre ľudí s laktózovou intoleranciou. Na fotkách môžete vidieť vzorky samotného stanovenia. Prácou na danej problematike sme využili nielen získané vedomosti, ale sme si vyskúšali pracovať v tíme a, samozrejme, sme si rozšírili obzor a poznatky o aktuálnom probléme laktózovej intolerancie. 
Elvíra a Karin zo 4.CH triedy.

Fotogaléria

Kalendár podujatí

Predchádzajúci mesiac Február 2025 Nasledujúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28