MLIEKO A MLIEČNE VÝROBKY - TO JE VÁM CELÁ VEDA

V rámci cvičení sme pracovali na odbornej práci s názvom Jodometrické stanovenie laktózy v mlieku a porovnanie laktózovej a bezlaktózovej výživy u športovca. Téma práce je veľmi zaujímavá a aktuálna. V dnešnej dobe sa veľa hovorí o laktózovej intolerancii, teda o neznášanlivosti mlieka a mliečnych výrobkov. Ide o najrozšírenejšiu potravinovú intoleranciu. Vzniká vtedy, keď organizmus nie je schopný stráviť laktózu – mliečny cukor. Na práci sme pracovali v niekoľkých krokoch. V prvom kroku sme pomocou jódu zisťovali koncentráciu laktózy vo vzorkách. Následne sme vykonali senzorickú analýzu, ktorá nám priblížila chute a vône jednotlivých mliečnych výrobkov. Výsledky práce nám potvrdili hypotézu, že bezlaktózové mlieko a výrobky majú naozaj veľmi nízky podiel laktózy a sú vhodné pre ľudí s laktózovou intoleranciou. Na fotkách môžete vidieť vzorky samotného stanovenia. Prácou na danej problematike sme využili nielen získané vedomosti, ale sme si vyskúšali pracovať v tíme a, samozrejme, sme si rozšírili obzor a poznatky o aktuálnom probléme laktózovej intolerancie. 
Elvíra a Karin zo 4.CH triedy.

Fotogaléria

Kalendár podujatí

Predchádzajúci mesiac December 2023 Nasledujúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
 
1
2 3
4

od 04.12.2023


od 04.12.2023 do 08.12.2023

od 04.12.2023

5

od 04.12.2023 do 08.12.2023

6

od 06.12.2023

od 06.12.2023


od 04.12.2023 do 08.12.2023

7

od 04.12.2023 do 08.12.2023

8

od 08.12.2023


od 04.12.2023 do 08.12.2023

9 10
11
12 13
14
15
16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31