MLIEKO A MLIEČNE VÝROBKY - TO JE VÁM CELÁ VEDA
V rámci cvičení sme pracovali na odbornej práci s názvom Jodometrické stanovenie laktózy v mlieku a porovnanie laktózovej a bezlaktózovej výživy u športovca. Téma práce je veľmi zaujímavá a aktuálna. V dnešnej dobe sa veľa hovorí o laktózovej intolerancii, teda o neznášanlivosti mlieka a mliečnych výrobkov. Ide o najrozšírenejšiu potravinovú intoleranciu. Vzniká vtedy, keď organizmus nie je schopný stráviť laktózu – mliečny cukor. Na práci sme pracovali v niekoľkých krokoch. V prvom kroku sme pomocou jódu zisťovali koncentráciu laktózy vo vzorkách. Následne sme vykonali senzorickú analýzu, ktorá nám priblížila chute a vône jednotlivých mliečnych výrobkov. Výsledky práce nám potvrdili hypotézu, že bezlaktózové mlieko a výrobky majú naozaj veľmi nízky podiel laktózy a sú vhodné pre ľudí s laktózovou intoleranciou. Na fotkách môžete vidieť vzorky samotného stanovenia. Prácou na danej problematike sme využili nielen získané vedomosti, ale sme si vyskúšali pracovať v tíme a, samozrejme, sme si rozšírili obzor a poznatky o aktuálnom probléme laktózovej intolerancie.
Elvíra a Karin zo 4.CH triedy.
Fotogaléria
Kalendár podujatí
Po | Ut | St | Št | Pi | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 |
|
16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 |